Uitvaartverzorging H.J. Tijsma - Een gemoedelijk en vertrouwd adres
home voorzorg verzorging de uitvaart nazorg uitvaartshop verzorgingsgebied contact

Voorbereiding van de uitvaart

Naast een goede zorg voor de financiën is het bespreken van úw wensen voor de uitvaart met uw naasten aan te bevelen. Veelal komt de vraag bij de nabestaanden of ze het wel goed doen, naar de wens van overledene. Wat de wens ook is, u als nabestaande moet er wel  een goed gevoel bij hebben.

Enkele praktische zaken die u met uw naasten kunt bespreken:

Aangifte overlijden: -  Met de ontvangen A en B verklaring van de (huis)arts moet aangifte worden gedaan in de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden. Dit wordt doorgaans verzorgd door de uitvaartverzorger, maar u mag het ook zelf regelen en u ontvangt dan de akte van overlijden en het 'verlof tot begraven of cremeren'.

Wanneer het overlijden plaatsvind in het buitenland moet ook daar de aangifte worden gedaan. U ontvangt dan een akte van overlijden en een zogenaamd 'Laissez passez' of lijkenpas voor het overbrengen naar Nederland. Deze wordt in de gemeente van begraven of cremeren ingeleverd waarna het 'verlof tot begraven/cremeren' wordt afgegeven.

Adreslijst - Wie wilt u uitnodigen voor uw uitvaart ? (Of: Wie mag niet op uw uitvaart komen ?) 

Rouwbrief - Heeft u een tekst in gedachte voor de rouwbrief ?  Wat voor soort rouwbrief ?

Advertentie(s) - In een plaatselijke krant en/of regionaal/provinciaal dagblad ?

Opbaring -  Waar wilt u opgebaard worden? Thuis, rouwcentrum of anders? Welke kleding wenst u aan? Welke kist? Of zonder kist? Er zijn meerdere mogelijkheden.

Plechtigheid - Waar moet de plechtigheid worden gehouden? Kerk, aula, thuis, elders ? Wie spreekt tijdens de plechtigheid ? Dominee, uitvaartspreker (m/v) of door eigen familie

Alle bovengenoemde zaken kunnen van te voren besproken worden. Dit geeft u een gerustellend gevoel dat het goed geregeld is. Voor uw nabestaanden geeft het een goed gevoel dat zij úw laatste wensen kunnen vervullen. Dit helpt in de verwerking van het verlies.

Naast de traditionele uitvaart heeft u wellicht gelezen over 'voordelige uitvaart', de 'budget uitvaart', of 'goedkoopste uitvaart' voor een totaal prijs tussen € 1250,00 en € 1795,00. Al deze varianten worden aangeboden door diverse grote ondernemingen. Ook ik kan u zo'n uitvaart voor u verzorgen. Vraag naar de voorwaarden.

Voor nadere informatie en een handig boekje 'Wensen voor later' neemt u even contact op voor een afspraak.

De uitvaart

Uitvaartverzorging H.J. Tijsma - rouwautoDe dag van de uitvaart (begrafenis of crematie) is doorgaans de 5e dag na het overlijden. Deze dag ben ik het aanspreekpunt voor de familie en draag er zorg voor dat alles soepel verloopt.

Naast een traditionele chevrolet rouwauto is er nu een moderne MPV-rouwauto.